Dagboek van de pastoor: 

 

de tiende dag 
(27 juli)

Dag beste mensen,

Luisterend naar de woorden van de paus, en naar het scanderen van de jeugd: John Paul Two, we love you, bedenk ik me iets te laat, dat ik zijn woorden wel mee had kunnen typen. Maar met een zaklamp op het toetsenbord en de display-verlichting aan, is het toch ook niet de meest ideale omstandigheid om hier verslag van te doen. 

Deze dag is deels een wandeldag geweest. De ochtend begon om half zeven, om na een koude douche (waarschijnlijk het gewone schoolritme, zaterdag vrij) gepakt en wel om acht uur bij de kerk te zijn, waar wij de Eucharistie met de parochie meevierden. Bisschop Hurkmans was hoofdcelebrant. Verrassend was dat tegen het einde van de viering onverwacht Jean Vanier in de kerk zat. Bisschop de Jong nodigde hem uit even iets aan de jongeren mee te geven. Zoals hij is, nodigde hij hen in een paar woorden uit, zowel in het Frans als in het Engels, om Christus te dienen in de mens die lijdt, en die in deze tijd overal te vinden is. 

Na de viering en het maken van een aantal groepsfoto's, begon de tocht met de metro naar St Clair. Vanaf daar zijn we gaan lopen naar St. Clair West, waar de officiële wandelroute begon. We liepen wel met wat extra bepakking, aangezien we op het veld hier zullen overnachten en hier morgenochtend ook de Eucharistie zullen vieren. Daarvoor moesten de priesters zich trouwens melden, we kregen een groen bandje dat we morgen om de pols moeten doen, als we ons tussen zes en acht melden bij het vak voor de priesters. 

Op de terugweg werden we overigens verrast door de poltie die de weg dwars door het veld afzette, aangezien de paus binnen een uur of twee zou arriveren. Het betekende dat we met het water dat we gehaald hadden, niet meer naar ons eigen plekje terug konden. Maar mensen die eten gehaald hadden konden ook niet verder en andersom zij die naar het toilet wilden of eten wilden halen, konden ook geen kant op. Dat was een minpuntje voor de infrastructuur. 

We hebben daar wel de paus op een paar meters voorbij zien rijden. Ik had me vanmorgen voor die tocht natuurlijk moeten insmeren met anti zonnebrand crème, maar daar kwam ik te laat achter. Eenmaal gearriveerd, heb ik dat alsnog gedaan, maar ik voel zowel armen als oren, hoofd en nek. Ik hoop dat het morgen niet teveel opspeelt. de avondwake is begonnen en het begint hier nu wat af te koelen, ik zie de meesten iets omslaan, om toch met het kaarsje te kunnen blijven luisteren naar de getuigenissen, lezingen voorbeden, zang en toespraken, en te kijken naar de schermen waarop we hier goed zicht hebben. Het was trouwens wel een kunst om nog een plekje te vinden.Op het terrein viel de grote groep al snel uiteen. Met Bart, een priesterstudent uit Vogelenzang waren we al ergens wezen kijken. Maar vanaf vanmorgen een uur of acht werden de diverse stukjes terrein als het ware bezet gehouden voor allerlei groepen. 

Wij hadden het paarse vak (ben je net het kabinet kwijt, zit je er hier toch midden in, maar beter zo dan andersom). Het hele paarse vak leek al vol te liggen met matjes, kleden, dozen en alles wat enigszins het terrein kan afbakenen. Het blijkt de gewone procedure te zijn, dat een paar vroeg gaan om een plekje bezet te houden. Uiteindelijk kwamen we langs een groep Nederlanders die zeiden dat er nog twee plaatsen over waren. Dat was de zoveelste handreiking va de voorzienigheid. Inmiddels is het half elf geweest, de avondviering is afgelopen. Het zou natuurlijk het mooiste zijn geweest, wanneer ik dit nu meteen had kunnen mailen, ware het niet dat ik mijn telefoon vannacht heb opgeladen, en daardoor heb laten liggen in de school. Ik hoop dat ik hem daar morgen weer terugvind. Nu kan ik niets meer doen dan dit verslagje uitwerken. Hoe de nacht zal gaan weet ik niet, nu voel ik elke beweging van mijn nek, dus hij zal toch wel behoorlijk verbrand zijn.

Hartelijke groeten van allen die hier nu samen zijn en afzien, maar ook uitzien naar morgen.

 

Dagboek van de pastoor heeft de volgende delen:

Terug

Terug

 

Samenstelling, vertaling  en bewerking: © 2001-2002, Stichting InterKerk, Poeldijk
Bron:
20020721.02