Dagboek van de pastoor: 

 

de tweede dag (19 juli)

Dag beste mensen,

Hier het tweede bericht vanuit Toronto.

Vanmorgen een beetje slaperig wakker geworden, ons gastgezin had het prima geregeld, een heerlijk ontbijt en precies op tijd terug bij het parochiecentrum om daar bij de Mis te zijn. Ik vond het prettig om gewoon in de kerk te zitten en de mis die ik zelf elke maandag in het Engels vier hier mee te maken (ondertussen luisteren of ik zelf het Engels ook nog redelijk uitspreek). Om half tien, na wat mededelingen aan de jongeren en wachten op een bus die zoek was, zijn we naar de Niagara watervallen vertrokken. Ondertussen heb ik mijn groep leren kennen, vier jongens en vier meisjes. Samen hebben we de watervallen bezocht, afgedaald in de tunnel achter de waterval en daarna in een boot die tot tot dichtbij het vallende water nadert. Overal natuurlijk wachtrijen, het is tenslotte hoogseizoen. Maar alles gaat gemoedelijk. 

Ze hadden hier een week of drie geen regen gehad, maar al die Nederlanders samen hebben blijkbaar toch wat Nederlands weer meegebracht, want vanmorgen regende het flink. Inmiddels is het een stralende dag geworden. Mijn groepje trekt nu even hun eigen plan, ik zit nu in de schaduw bij een Italiaans groepje jongeren, een paar uit Napels, een paar uit SiciliŽ, op mijn Psion te typen. Handig dat er in dat kleine ding ook nog een spellingscontrole zit. Dan komen de al te vreemde tikfouten toch aan het licht. 

Er is hier op Queenston Heights een concert gaande van een Ierse Folkgroup. Om 17.00 begint hier een Eucharistieviering en daarna is er voor de duizenden jongeren die hier in dit bisdom te gast zijn een maaltijd. 
Al met al een rustige dag, de groep leert elkaar zo een beetje kennen. Dit alles is het voorprogramma, vooraf aan het programma dat vanaf de 22e in Toronto zelf wordt ingevuld. Je komt hier op dit terrein veel bekenden tegen, een meisje dat ik ken van de zusters van Moeder Teresa, m'n nichtje dat meegereisd is, anderen die ik ken vanuit het bisdom. Tegelijk leer je weer veel anderen kennen, vanmiddag zat ik mee te zingen met een groep Fransen uit het bisdom Toulouse. Het is een prima sfeer, behalve jongeren bij het concert zie ik de Hollandse jongens voetballen op het weidse grasveld. Al met al een prima sfeer, een goed begin van het programma hier, dat zo heel ontspannen begint. 

Vanavond begint de rest van het programma. Ik ga me nu omkleden voor de viering.

===== 

Inmiddels hebben we de Eucharistie gevierd in de brandende zon. Het blijft een mooi gebeuren om dit met zo'n honderd priesters en bisschoppen temidden van een paar duizend jongeren te kunnen doen. Inmiddels is het kwart voor acht. Ik kon voor de maaltijd aansluiten in de kortste rij, dat bleek de vegetarische maaltijd te zijn. Dat smaakte overigens prima. Niet alleen de gastvrijheid is overweldigend, maar ook de inzet om alles soepel te laten lopen.

Een eerdere poging om de mail te verzenden strandde vanwege de zwakke zenderverbinding. We gaan het weer proberen.

Hartelijke groeten van mij en alle bekenden die ik hier ontmoet.

Father Michael

Dagboek van de pastoor heeft de volgende delen:

Terug

Terug

 

Samenstelling, vertaling  en bewerking: © 2001-2002, Stichting InterKerk, Poeldijk
Bron:
20020719.01